Suroviny na cesto:
na kvások: 150g mlieka 30g droždia 1PL cukru na cesto: 1000g polohrubej múky 4PL cukru 1ČL soli premiešame a pridáme kvások 350g mlieka 2 vajcia 300ml oleja 1PL rumu citronová kôra
Suroviny na cesto z 1/2 dávky:
na kvások: 75g mlieka 15g droždia 1/2PL cukru na cesto: 500g polohrubej múky 4PL cukru 1/2ČL soli premiešame a pridáme kvások 175g mlieka 1 vajcia 150ml oleja 1/2PL rumu citronová kôra
Suroviny na plnku pre celú dávku podľa chuti, napríklad:
jahodový džém, alebo marmeláda 2 x jablko 2 x 250g tvaroh hrozienka vanilkový cukor 2 x bielko do plnky 2 x žĺtok na potretie
Postup:
- Zo surovín vypracujeme kvások, pomúčime ho a necháme 20 minút kvasiť.
- Ostatné suroviny premiešame, pridáme kvások a vymiešame vláčne cesto.
- Vymiešané cesto necháme hodinu kysnúť v rúre na 35-40°C.
- Medzi tým vo väčšej myse zmiešame suroviny na plnku. Jablká postrúhame, v ruke vyžmýkame a pridáme do tvarohu.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 8 bochníkov (pri polovičnej dávke na 4 bochníky). Každý bochník vyvaľkáme na kruh a rozdelíme na 6 častí. Každú časť potrieme džemom, pridáme za lyžičku plnky a zavinieme do tvaru rohlíku. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
Pečieme cca 15 minút pri 200°C.
Dobrú chuť!
Comments by TRASK Heritage